Fries Suikerbrood

Suikerbrood is brood met meegebakken suiker. De Fryske Sûkerbôle wint het aan populariteit in Friesland. De allereerste Fryske Sûkerbôle was een rondbrood, tegenwoordig heeft suikerbrood een rechthoekige vorm. Het Friese suikerbrood bevat, voor bijna de helft van de massa, suiker en kaneel. Bakker Kluft hanteert een oud geheim recept. Het suikerbrood van Bakker Kluft onderscheidt zich daardoor van andere suikerbroden.

Wetenswaardigheden

Suikerbrood wordt niet alleen in Friesland gemaakt; in Limburg en in Noord-Brabant bakken ze ook een soort suikerbrood, 'klontjesmik' genoemd. Deze broden bevatten de helft minder suiker en er wordt geen kaneel aan toegevoegd. In Friesland werd suikerbrood als traditie cadeau gegeven aan moeders van een dochter. Kregen zij een zoon dan werd er krentencake cadeau gegeven.



<< terug